De kapel

De “Alpenjagers” is een groep enthousiaste muzikanten. De kapel is in 1973 opgericht in Garmerwolde (Provincie Groningen) en staat onder de bezielende leiding van de kapelmeester Roelf Stol. De groep speelde in het begin voornamelijk Beierse en Egerländer muziek, maar stapte langzaam maar zeker over op het Tsjechische repertoire. 

Tegenwoordig speelt dit enthousiaste gezelschap mannen en vrouwen muziek uit Bohemen en Moravië. Daarbij wordt de muziek aangevuld met Nederlands- en Duitstalige zang. Het gaat hierbij om volksmuziek en geeft de gevoelens weer van liefde, vreugde en ook verdriet. Daarnaast bezingt het met hart en ziel de schoonheid van de natuur en de liefde voor het vaderland.Hierbij valt op te merken dat het karakter van de “Mährische” muziek meestal wat vlotter en krachtiger is dan de iets rustiger muziek uit het welvarender Bohemen.

De “Alpenjagers” nemen hun muziek serieus. Dat blijkt uit het feit dat zij in 1992 een uitwisseling gestart zijn met de muzikanten van de muziekschool in Rychnov nad Kneznou in Bohemen, Tsjechië.
De “Alpenjagers” geven hun enthousiaste optredens bij uiteenlopende festiviteiten. Dit varieert van luisterrijke concerten tot bruiloften of uitbundige dorpsfeesten. Ook wordt regelmatig vanuit de partnergemeente Holtland in Duitsland, nabij Leer, een beroep gedaan op de “Alpenjagers”.

Enkele foto’s van de “Alpenjagers” door de jaren heen.

alp73.jpg alp80.jpg
1973 1980 1984
alp87.jpg alp93.jpg alp98.jpg
1987 1993 1998
alp02.jpg alp05.jpg
2002 2005 2007