De “Alpenjagers” naar Tsjechië

In 1992, 2003 en 2006 waren de “Alpenjagers” te gast in de gemeente Rychnov nad Kneznou, in de Orlické Hory, oftewel het Adelaarsgebergte. Dit gebied ligt in Noord-Oost Bohemen en grenst aan Polen. Het is een schilderrijk natuurgebied met onder andere veel kastelen en talrijke musea met handwerkkunst (zoals kantklossen en wandtapijten) en schilderkunst. In de wintermaanden is het een geliefd skigebied.

rychnov.jpg

okres.jpg

We waren te gast bij Pension “An St. Anna” te Lukavice. Een pension dat wij u van harte aanbevelen! Een vakantieadres voor wie houdt van de rust en het natuurschoon van Noord-Bohemen. U kunt hier een brochure van dit pension downloaden.

svata_anna.jpg

lukavice_kerk.jpg

juli 2006:

Wederom werden we hartelijk onthaald door de gastheer van pension Sint Anna te Lukavice. We gaven concerten in Lukavice en Rychnov nad Kneznou. Ook verzorgden we gezamenlijk met de kapel uit Vamberk een optreden op het St Anna-feest in Rokytnice Orl. horách.

20060730_eetzaal.jpg

20060730_varken.jpg

20060729_havel.jpg

20060729_havel_2.jpg

20060730_zang_vamberg.jpg 20060730_kapel_vamberg.jpg

juli 2003:

Op uitnodiging van de blaaskapel van Vamberk namen de “Alpenjagers” deel aan een muzikale barbecue. Terwijl het varken gaarde aan het spit werd door de beide orkesten de tijd opgevuld met blaasmuziek.

pecin-varken_aan_spit.jpg

pecin-ben.jpg

pecin-vamberk_dechovka.jpg

De volgende dag gaven de beide orkesten een concert tijdens een braderie in de plaats Rokytnice v Orl. horach.

rokytnice_alpenjagers_zang.jpg

rokytnice_alpenjagers.jpg

Het hoogtepunt hierbij was het tot slot gezamenlijk musiceren. Het lied Stara Lipa bleek in deze streek favoriet te zijn en werd door het publiek uit volle borst meegezongen. In de regionale krant van Rychnov (Noviny Rychnovska) werd verslag gedaan van de uitwisseling.

rokytnice_vamb_dech.jpg

rokytnice_monsterkapelle.jpg

artikel.jpg zweepje_1992.jpg

pasen 1992:

Gezamenlijk met de “Waldklank” uit Bakkeveen reisden we per bus naar Rychnov nad Kneznou. We gaven concerten in Rychnov en Opocno. Daarnaast bezochten we in de omgeving veel kastelen en musea. Maar vooral genoten we met volle teugen van de contacten en alle indrukken tijdens deze eerste kennismaking met (toen nog) Tsjechoslowakije.

De paaszondag was er een dansavond die werd verzorgd door de eindexamenkandidaten van de muziekschool, aangevuld met leden van de “Alpenjagers”. Om klokslag twaalf proefden we van een merkwaardig volksgebruik. Een man kwam binnen met een verzameling zweepjes, van wilgetenen met strikjes aan de top. Hiermee gingen de mannen achter de vrouwen aan. Er ontstond een ware jacht, er werd heel wat afgemept en gegild.

jeugdkapel_rychnov.jpg

opocno.jpg

Op ons bezoek volgde een tegenbezoek door alle leerlingen van de muziekschool van Rychnov nad Kneznou aan Garmerwolde en Bakkeveen. De vriendschappen die tijdens deze eerste uitwisseling gesloten zijn vormden de basis voor het bezoek in 2003.